Σεμινάρια - ΕργαστήριαΣεμινάρια - Εργαστήρια

 
Ανδριόπουλος Θεόδωρος
Εργαστήρια Επιμόρφωσης του CTY (Center for Talented Youth) Greece για καθηγητές
Ο Θοδωρής Ανδριόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 διδάσκει μαθηματικά στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Θεσσαλονίκης και έχει γράψει δύο βιβλία για μαθηματικά. Έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Παιδείας για την καινοτόμο δράση του στην εκπαίδευση. Με την εργασία του "Ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;" κέρδισε στο 6ο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft, το Μάρτιο του 2009 στη Βιέννη την 3η θέση στην ειδική κατηγορία όπου οι ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία ενώ στο site της γερμανικής Microsoft του απονεμήθηκε ο τίτλος "Καθηγητής του μήνα Ιανουάριου 2010".
Σκοπός/στόχος Εργαστηρίου
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και διευθυντικά στελέχη σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός είναι η διάχυση των πρακτικών που εφαρμόζει το CTY Greece στα προγράμματά του και η γνωριμία με διδακτικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται κατά την υποστήριξη μαθητών με υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν το παιδαγωγικό πλαίσιο του προγράμματος και να μάθουν πώς μπορούν να προσαρμόζουν τις δραστηριότητες και τις αρχές του στην καθημερινή τάξη τους. Μετά την παρακολούθηση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν εξοικειωθεί με συγκεκριμένες πρακτικές μεθόδους που θα μπορούν στη συνέχεια να εφαρμόζουν στα μαθήματά τους.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στα ελληνικά και προσφέρονται δωρεάν στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν. Για την εγγραφή και παρακολούθηση τηρείται σειρά προτεραιότητας. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.  Κάθε εργαστήριο διαρκεί τρεις ώρες.
Το Center for Talented Youth Greece (Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά) σε συνεργασία με το Center for Talented Youth (CTY) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οργανώνει ένα εργαστήριο επαγγελματικής επιμόρφωσης για καθηγητές. Με βάση τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν από το CTY για τα μαθήματά του και χρησιμοποιούνται στις τάξεις του εδώ και 35 χρόνια, οι επιμορφωτές του CTY Greece θα μοιραστούν πρακτικές ιδέες και διδακτικές τεχνικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της συμμετοχής και του ενθουσιασμού των μαθητών ποικίλων δυνατοτήτων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αφιερωθεί επίσης χρόνος, για να συζητηθούν τρόποι μεταφοράς των τεχνικών του CTY σε μια τάξη κανονικού σχολικού προγράμματος με στόχο να παρέχονται προκλητικές και ελκυστικές εμπειρίες μάθησης σε κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το πόσο είναι προχωρημένο ακαδημαϊκά. Οι επιμορφωτές θα μοιραστούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών με υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες, τους οποίους γενικά υποστηρίζει το πρόγραμμα CTY Greece.

 Φεργαδιώτης Αθανάσιος

Δόρτσιος Κωνσταντίνος
Εργαστήρια Επιμόρφωσης με το λογισμικό Geogebra.
Δημιουργία ενός test με το λογισμικό Geogebra-test στα σύνολα με διαγράμματα Venn.
Θα κατασκευάσουμε το δειγματικό χώρο Ω ενός πειράματος τύχης και τα ενδεχόμενα Α και Β του Ω.
Με τη βοήθεια κατάλληλων κουμπιών θα ζητείται από τον χρήστη να σχεδιάζει ένα σύνολο που θα του προτείνει η εφαρμογή.
Η απάντηση (θετική ή αρνητική) που θα δίνει ο χρήστης θα καταχωρείται σε πίνακα και θα εμφανίζεται το ποσοστό επιτυχίας του χρήστη.
Περισσότερα…

 
Μπολοτάκης Γιώργος
Σεμινάριο
χρήσης  του εκπαιδευτικού λογισμικού
GeoGebra
Μαθηματικός, Επιμορφωτής Β’ Επιπέδου,
συγγραφέας του βιβλίου «GeoGebra εύκολα και απλά»
1η ΕΝΟΤΗΤΑ
Περιβάλλον GeoGebra
α) Χρήση και συνεργασία των οθονών του GeoGebra (2D1 , 2D2  , 3D , CAS , Υπολογιστικό φύλλο) με παραδείγματα
β) Δημιουργία απλών εφαρμογών (γνωριμία - χρήση εργαλείων) από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο στα ατομικά τους Laptops
2η ΕΝΟΤΗΤΑ
Δημιουργία Εφαρμογών
Η χρήση των εννοιών  “στροφής” και “μεταφοράς”  στη  δημιουργία εφαρμογών Άλγεβρας, Γεωμετρίας, Ανάλυσης, Στερεομετρίας, από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο στα ατομικά τους Laptops